Alles voor het carnaval

Waarom dit tijdsbeeld

Wie carnaval zegt, zegt Aalst. De reuzen Polydoor en Polydora, de 'Voil Jeanetten' en de 'Ajuingilles' zijn er net als in 1933 nog elk jaar bij.

Praalwagens krijg je in dit fragment niet te zien, maar ze zijn sinds de Eerste Wereldoorlog wel een vast onderdeel van de stoet. In de jaren zestig kreeg het Aalsters carnaval zijn typische karakter. In karikaturale stijl zetten de gezelschappen situaties uit binnen- of buitenland te kijk. Elk jaar werken de Aalsterse carnavalsgroepen hun thema van nul uit met een praalwagen, kostuums en een eigen carnavalslied. Het carnaval van Aalst groeide uit tot een van de bekendste volksfeesten van Vlaanderen waar toeschouwers (en deelnemers!) nog elk jaar halsreikend naar uitkijken. Welke thema's zullen in 2117 de stoet domineren?

Beeldverslag carnavalsoptocht in Aalst, 1933


ADVN - Archief en onderzoekscentrum

ADVN - Archief en onderzoekscentrum

Het ADVN - archief en onderzoekscentrum verzamelt, bewaart en beheert een erfgoedcollectie met betrekking tot de Vlaamse en andere nationale bewegingen in Europa en de bijhorende thema’s zoals natievorming, culturele identiteit en migratie.

Meer info