Archief Gent

Het Stadsarchief Gent en het OCMW-archief Gent zijn in 2017 opgegaan in Archief Gent, een gemeenschappelijke archiefdienst voor de Stad Gent en het OCMW Gent.

Archief Gent verwerft, bewaart en ontsluit in de eerste plaats de archieven van het stads- en het OCMW-bestuur en hun voorgangers vanaf hun ontstaan tot vandaag. Daarnaast beheert Archief Gent ook privé-archieven van personen, families, bedrijven en organisaties uit Gent, een uitgebreide beeldcollectie (foto’s, plannen, tekeningen, prenten), een museale collectie, een erfgoedbibliotheek en een audiovisuele collectie.

De filmcollectie van Archief Gent startte in 1976 met de jaarlijkse aankoop van de bioscoopjournaals van het Gentse productiehuis Daska: de Gentse Filmaktualiteiten (1975-1980) en het Regionaal Filmjournaal (1980-1988). Een selectie van die Gentse filmjournaals werd eerder in samenwerking met Gent Cultuurstad, de voorganger van STAM – Stadsmuseum Gent, en de regionale tv-omroep AVS gedigitaliseerd en op dvd uitgebracht. Archief Gent werkt nu samen met STAM, MIAT, Cinematek en VIAA aan de volledige digitalisering, inventarisatie en metadatering van dit boeiende filmarchief.

Bezoek de website
logo Archief Gent

De video's van deze partner

Met een badkuip in Gents water
Archief Gent
STAM - Stadsmuseum Gent Meer infoMet een badkuip in Gents water

Met een badkuip in Gents water

Met een badkuip in Gents water