Het project

Nooit eerder werd ons leven zo vaak in beeld en geluid vastgelegd als in de voorbije eeuw. Veel van onze herinneringen zijn te herbekijken op onze smartphone, op dvd of misschien wel op VHS-cassette. Deze beelden gaan verloren als de cassettes en filmrollen waarop ze bewaard worden, niet meer afgespeeld kunnen worden. Ook voor het materiaal dat vandaag ontstaat, is duurzame digitale opslag cruciaal. Om in de toekomst nog van deze beelden te kunnen genieten, moeten we ze digitaliseren en duurzaam bewaren.

Met de Beeldcapsule wil het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) de schat aan audiovisueel archiefmateriaal in Vlaanderen in de kijker zetten en hun relevantie tonen voor vandaag. We delen een vijftigtal unieke archiefbeelden van verschillende media-, erfgoed- en podiumkunstenorganisaties op onze website, waarbij de bezoekers het verleden kunnen instappen. Met 29 partners zoomen we in op het thema ‘Vrije tijd’. De geselecteerde beelden geven niet alleen een beter inzicht in het verleden. De filmpjes leren ons ook iets over onszelf en hoe we onze eigen (vrije) tijd kunnen interpreteren en vormgeven. Samen met onze partners, maar ook met het brede publiek, willen we deze beelden koesteren, tot leven brengen en bewaren voor de toekomst.

Van 19 september t.e.m. 22 oktober 2017 kon iedereen mee beslissen welke filmpjes over 100 jaar absoluut nog bekeken moeten worden. De vijf favorieten zijn bekendgemaakt op de UNESCO werelddag van het audiovisueel erfgoed, op 27 oktober 2017.

De Beeldcapsule

Wat is VIAA?

VIAA digitaliseert en bewaart het beeld en geluid van Vlaanderen en wil dit toegankelijk maken voor iedereen. De focus van VIAA ligt bij het beeld- en geluidsmateriaal afkomstig van o.m. de omroepen, culturele erfgoed- en podiumkunstenorganisaties in Vlaanderen.

Het Vlaams Instituut voor Archivering of VIAA werd eind 2012 door de Vlaamse overheid opgericht. VIAA brengt een heleboel partners uit cultuur, media en overheid samen en kan door het bundelen van het materiaal van deze partners kostenefficiënt en op een kwaliteitsvolle manier het sterk bedreigde audiovisueel materiaal digitaliseren. VIAA zorgt daarna voor een duurzame digitale bewaring van de digitale audio en video. Waar mogelijk worden het audiovisuele erfgoed met het publiek gedeeld. Zo ontwikkelde VIAA samen met leerkrachten en content partners al Het Archief voor Onderwijs , een platform met kwalitatief Vlaams archiefmateriaal geselecteerd door en voor leerkrachten, dat gebruikt kan worden in de klas. Een andere realisatie is het project Nieuws van de Groote Oorlog ,de grootste online database met Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog.

Naar de VIAA website

Contacteer ons

Heb je vragen over het project? Of meen je dat je rechten inzake copyright en eigendom geschonden worden?

Stuur ons een mailtje via: info@viaa.be