Sven Gatz
Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel.

Veel van de beelden zijn nog steeds herkenbaar. Het plezier van een kermiskoers, een festival en een zomerkamp, of de stevige discussie over wat nu precies kunst is: het houdt ons nog allemaal bezig. Gelukkig veranderen er ook dingen: zo is het studentenleven niet meer voorbehouden voor mannen en hun kaartclub.
Sven  Gatz

Mijn Beeldcapsule

De Kermiskoers

“Als wielertoerist zit ik zelf elke zondag op mijn koersfiets. Het plezier van deze kermiskoers, waarvan er helaas steeds minder zijn, kan ik dan ook enorm smaken.”

Tijd voor festivals

“Dit brave filmpje toont een rustige festivaldag in de jaren 80. Je ziet maar dat de festivalsfeer eigenlijk nooit veranderd is.”

De beste tijd van je leven?

“Sommige beelden verschillen nauwelijks van ons leven vandaag. Dit filmpje over het studentenleven daarentegen toont een door mannen gedomineerd studentenleven dat herleid is tot een rondje kaarten en drinken. Vandaag is het studentenleven uiteraard een stuk rijker en diverser.”

Op zomerkamp

“Dit filmpje is een treffende schets van de sfeer op zomerkamp. Het spelplezier van onze jongeren is gelukkig nog niet veranderd!”

Wat is kunst? Een debat.

“Ook in de jaren 60 werd de eeuwige discussie gevoerd over wat nu kunst is. De ene wil dat kunst herkenbaar is, de ander kan abstracte kunst wel appreciëren. Het is een debat dat nog niet besloten is en dat waarschijnlijk nooit zal worden.”