Steven Van Herreweghe
Tv-maker, acteur.

Ik heb een grote voorliefde voor archieffragmenten, omdat we er zoveel uit kunnen leren over vroeger, maar ook over vandaag. Beelden van vroeger zijn vaak ontroerend en troostend omdat we ze kunnen bevatten. Iets wat we over de toekomst niet kunnen zeggen. Omdat we het leven toen door de ogen van vandaag bekijken, werkt het ook vaak op de lachspieren. Lang leve de mensen die het verstand en de liefde hebben om al dat moois zorgzaam te bewaren.
Steven Van Herreweghe

Mijn Beeldcapsule

Appelsienendans

“Wat een ontroerende beelden! Benieuwd of ze ooit zo hard tegen elkaar aandrukten dat er sinaasappelsap van kwam, en dan samen opdrinken. De invulling van onze zaterdagavond heeft zeker een grote evolutie gekend. Je zal vandaag maar een discotheek binnenstappen en iedereen de appelsienendans zien doen.”

Camera.lights.action

“Vandaag kan iedereen met zijn smartphone een langspeelfilm met special effects maken en kijken we van de spectaculairste actiescènes niet meer op. Toen smalfilm populair werd, was de trukendoos kleiner en de magie des te groter. Het plezier spat van het scherm. Wat moet dat geweest zijn toen ze dit voor het eerst aan de grootouders toonden?”

Liefste Moeke

“Al 65 jaar brengt de VRT ons dagelijkse leven in beeld. De protagonisten uit het filmpje zijn er misschien niet meer, maar het is ontroerend hoe de komst van de lente, de paaseieren en het eren van bomma en bompa toch blijft bestaan.”

Op reis met de VTB

“Reizen in eigen land lijkt verdrongen door citytrips naar New York of backpacken door Latijns-Amerika. Waren mensen vroeger sneller tevreden of verwachten wij gewoon teveel van onze vakanties? De vrolijkheid van de vervlogen vakantiedagen weerklinkt zelfs in de gezapige commentaarstem: “er werd gezellig gekauwd tijdens het jubelmaal”. Laten we dat woord herinvoeren!”

Als het kriebelt, moet je sporten!

“Heerlijk hoe archieffragmenten de tijd weergeven, inclusief intussen achterhaalde mode. Jaren later lachen we eens goed met hoe we eruit zagen. Vonden we dat echt mooi? De dame uit het fragment vond haar bril waarschijnlijk prima bij haar persoonlijkheid passen. Ik vraag me af hoe ze er vandaag naar terugkijkt én welk exemplaar nu op haar neus staat.”