Rudi Vranckx
Journalist.

Nostalgie is bij het bekijken van deze beelden onvermijdelijk. Als ik zie hoe we in het verleden gevormd werden door zaken als klassieke muziek of het studentenleven, dan vraag ik me af hoe technologie daar in de toekomst een invloed op zal hebben.
Rudi  Vranckx

Mijn Beeldcapsule

Oostende - Dover met de ferry

“Reizen heeft me altijd geïnteresseerd, van de Italië-reizen die kunstenaars ondernamen en de Grand Tour van de noblesse in de 18e eeuw tot de eerste sociale vakanties aan zee. Ze zeggen zoveel over onze tijd, maar ook over onze grenzen. Wat nostalgie is altijd toegestaan.”

De beste tijd van je leven?

“Ik heb me altijd proberen in te beelden hoe het studentenleven er ten tijde van Erasmus er moet uitgezien hebben met studenten die over heel Europa rondzwerven. Ook het studentenleven in de jaren vijftig is iconisch. In Leuven werkten mijn grootouders als nachtwaker en poetsvrouw aan de universiteit en hun verhalen heb ik dagelijks gehoord. Deze beelden geven de sfeer goed weer en ik vraag me af of deze unieke biotoop bewaard blijft of dat technologie ook het studentenleven fundamenteel zal veranderen. Het is tenslotte een rite de passage voor velen.”

Klassieke muziek voor iedereen

“Muziek is een universele taal, ook voor kinderen. Blijven deze beelden herkenbaar of komen we door de technologie in een heel andere wereld terecht? Ik vraag me af hoe we creativiteit in de toekomst gaan stimuleren. Of blijft de oude manier onvervangbaar?