Rik Torfs
Hoogleraar KU Leuven

Opvallend hoe in oude beelden de werkelijkheid een stuk eleganter is. Of je nu in een file richting de kust of langs het parcours van een kermiskoers stond: je was op je best. Misschien is dat enkel mogelijk in film, of misschien wel in een miniatuur.
Rik Torfs

Mijn Beeldcapsule

De kermiskoers

“Een kermiskoers is een koers, maar vooral ook een prachtig decor. Opvallend zijn de mannen met petten, de mooi opgeklede dames, de jongetjes op hun paasbest. Kermiskoersen hadden te maken met de kermis en hadden daarom iets feestelijks. De dresscode van de kermiskoers toen was strenger dan die bij een begrafenis vandaag.”

De wereld in het klein

“De echte wereld is die waarin wij ons het best thuis voelen. Treintjes, bergen en rivieren ogen lieftallig en zijn beheersbaar. Zij wonen allemaal samen in een huis. Als dat verkocht wordt, zijn er geen bergen meer en zijn de mensen die er zo van hielden het spoor kwijt.”

Vertraagd verkeer richting kust

“De auto's van vroeger waren mooi genoeg en verschilden voldoende van elkaar om elegant in de file te staan. De duinen waren een mooie parkeerplaats waar de benzinedorstige wagens een beetje op adem konden komen. Ontroerend om te zien hoe slordig al die auto's geparkeerd stonden. Buiten de lijntjes kleuren hoefde niet, ze waren er niet.”