Ignace Glorieux
Hoogleraar sociologie Vrije Universiteit Brussel.

Vrije tijd en hoe we die invullen, zegt veel over hoe we als mensen in elkaar zitten. Vinkenzetten of tomeloos consumeren, over 100 jaar is het waarschijnlijk verdwenen, maar de vrije tijd waar zo veel strijd voor geleverd is, blijft vast bestaan. Gelukkig, want onze identiteit wordt erdoor bepaald.
Ignace Glorieux

Mijn Beeldcapsule

Mijn hond en ik

“Dit is een mooi voorbeeld van wat Robert Stebbins ‘serious leisure’ noemt. Deze man is zo passioneel bezig met zijn hobby, dat het een groot deel van zijn leven en identiteit bepaalt. Zijn hobby is wellicht veel belangrijker dan zijn job.”

Een dagje shoppen

“Honderd jaar geleden konden ze zich niet voorstellen dat winkelen een geliefkoosde vrijetijdsbesteding zou worden. Hard werken om vervolgens tomeloos te consumeren. Onze consumptiemaatschappij zal wellicht niet verdwijnen, maar ik denk dat we over een paar decennia onze wenkbrauwen zullen fronsen bij de manier waarop er rond de eeuwwisseling begerig geshopt werd.’

Suskewiet!

“Pure nostalgie, maar tegelijk een schitterende illustratie van wat vrije tijd kan zijn: op zondagvoormiddag op een ongemakkelijk stoeltje met je vrienden de deuntjes van enkele vinken tellen. Een manifestatie, een straatprotest tegen het snelle, drukke leven.”

Congé Payé

“Prachtig hoe deze mensen, onwennig nog, genieten van de vakantie waar ze na levenslange arbeid en strijd recht op hebben.”

Wat met een overvloed aan vrije tijd?

“Een schitterende illustratie van hoe vrije tijd samenhangt met onze identiteit. Werklozen of mensen die werkonbekwaam zijn, ervaren geen vrije tijd. Ze hebben te veel tijd en vervelen zich. Verander hun identiteit, in gekke artiesten bijvoorbeeld, en hun tijd wordt weer zinvol.”