Caroline Pauwels
Rector Vrije Universiteit Brussel.

Deze beelden moeten herbekeken worden, al is het maar voor de nostalgie en herinnering aan tijden toen alles nog trager ging. Tradities als een koffiekrans of familiefilmpjes mogen even duurzaam bewaard worden als de film waarop ze te bekijken zijn.
Caroline Pauwels

Mijn Beeldcapsule

Oostende-Dover met de ferry

“Het echte reizen doe je best zo traag mogelijk: de tocht is net zo belangrijk als de bestemming. Ik mis dat trage reizen met de nachttrein naar Italië of met de ferry naar Engeland.”

Naar de kust

“'De zee is de moeder van alle Belgen', schreef Charles Ducal. Gaan we er daarom allemaal zo graag naar toe?”

Camera. Lights. Action!

“Als het aan mij lag, bewaarden we al die filmrolletjes van eerste communiefeesten en kerstavonden, van huisdieren met een hoed op of oma's die wegdommelen in de zetel. Stuk voor stuk voer voor toekomstige archeologen.”

Congé Payé

“Altijd weer ontroerend, die beelden van de eerste 'congés payés'. Plots lijken mensen vrijer, jonger en speelser. Nooit vergeten dat onze voorgangers voor dat recht op betaalde vakantie strijd hebben moeten voeren.”

Koffiekrans

“Momenten om te koesteren, die zondagnamiddagen, met vrienden of familie, koffie en een stuk taart. Eigenlijk dient de rest van de week enkel als aanloop naar dat moment.”